tiistai 27. joulukuuta 2016

Joulumerkintöjä

Callistuksen joulupöytä oli oman keittiön jälkiruoka-jäätelösorbettia sekä itse valmistettuja joulumakkaroita lukuun ottamatta varsin perinteinen: kalaa, kinkkua, laatikoita ja hedelmäistä salaattia. Myös ruokajuomissa turvauduttiin hyväksi havaittuun perinteeseen.


Läpi aterian oli tarjolla Karjalan A-olutta (5,2%), konstailematonta, tuhtia peruslageria, joka tukee ja sävyttää pehmeästi niin kala- kuin liharuokia ja laatikoitakin. Vaihtoehtona kinkun kumppaniksi tarjottiin niin ikään perinteisesti Finlandia Sahtia (10,0%), tällä kertaa strong-versiota, koska miedompaa ei saatu. Jos kinkku on joulupöydän kunkku, niin sahti on sen itseoikeutettu kuningatar. Vahvempikin sahti kyllä toimi kinkun kaverina jopa muistikuvia paremmin. Mutta juoman pakkausta päiviteltiin tänäkin jouluna. Ymmärrämme, että valmistajalla on omat syynsä myydä tuote kertakäyttömuovipullossa. Mutta etiketistä lähetämme Sastamalaan terveiset. Tehkää jotain, sillä tämä luotaantyöntävä luomus on jo saattanut karkottaa vaikka kuinka monta potentiaalista asiakasta.

 

Jouluaterian digestiiviksi oli jo kesällä päätetty ottaa Hiisi-Panimon Iku-Turso (9,0 %). Tuo monipuolinen ja katkeransuloinen imperial stout helli mukavasti umpitäyteen ahdettuja vatsoja.

Joulusaunassa Callistus hemmotteli itseään kolmella varsin erilaisella olutnautinnolla. Humaloven suklainen milk stout Winter Moo (7,0%) kuuluu lajinsa parhaimmistoon: silkkiä ja samettia, sopivaa makeutta ja tukevuutta. Bryggerin Supernova (7,8 %) on aika ärtsy IPA, jota pehmentää raikas sitruunaisuus ja lempeä jälkimaku. Norjalainen jouluale Nøgne Ø:n Rød Jul on niin ikään tasapainoinen, ryhdikäs juoma, jossa tuntuu viikunan ja aprikoosin häivähdys.  Rød Jul oli kuitenkin lievä pettymys, sillä vanhasta kokemuksesta Nøgne Ø:ltä odotettiin vielä parempaa


Joulunajan uutuuksiin Alkossa kuuluu belgialainen Liefmans Glühkriek (6,5%). Ohjeen mukaan tämä hehkuolut nautitaan 70-asteiseksi lämmitettynä. Tiimi odottaa jännityksellä olutglögin maistelua!

PS.
Tammikuun pikkupakkasilla Liefmania sitten maisteltiinkin glögin tapaan kaffepannulla lämmitettynä. Hyvältä glögiltä se aluksi tuntuikin. Väri on ruskeanpunainen ja jo tuoksussa on kirsikkaa ja joulumausteita. Pian makunystyrät erottavat kyllä humalaa ja maltaisuuttakin. Makeus ja happamuus ovat mukavasti sopusoinnussa. Jäähtyessään juoma tulee selvästi oluemmaksi. Ei ollenkaan hassumpaa – ensi jouluna voisi yllättää jouluvieraat Liefman-glögillä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti